luni, 28 septembrie 2009

ghid pentru prima discuție online

vrei să abordezi o persoană necunoscută, probabil pe o rețea socială. avantajul este că poți citi câteva informații despre ea (deși în jumătate din cazuri ele conțin și multe lucruri neadevărate). uneori poți vedea cum arată și comentariile fanilor/ prietenilor. sunt informații care te ajută de fapt foarte mult în procesul de selecție. m-am gândit să îți dau câteva sfaturi pentru a avea o primă discuție de succes.
salutul. e politicos să saluți, mai ales când nu cunoști persoana. modalitatea prin care o persoană alege să te salute, poate să îți dea detalii legate de vârstă, zonă geografică, cultură, relaționare (grad de oficializare, dezinhibare etc.), experiență în abordare online. de evitat: 10 rânduri de salut (bună, emoticoane, iar servus, iar un smiley). în anumite situații, poți începe doar cu prima replică.
prima replică. în mod normal, această replică ar trebui să ofere o motivație legată de abordare. "am citit profilul tău și am descoperit că avem în comun xyx", "am văzut că ești/faci/simți etc și aș dori să aflu mai multe", "ești persoana potrivită pentru mine, drept urmare ...". ar fi de preferat să fii original și capabil să pornești o conversație, plecând de la informații existente. sau dimpotrivă, lucruri care lipsesc și pe care ai vrea să le știi. asta înseamnă să folosești întrebări deschise. de evitat: ce faci, ocupată, deranjez, singurică, vorbim, șamd (click pe ele și veți afla justificarea).
următoarele replici: dacă ai reușit să atragi atenția, atunci poți construi pe prima replică sau pe alte elemente care sunt interesante. conversația trebuie să curgă natural, în caz contrar, mai bine o lași baltă și treci mai departe. bineînțeles că lucrul acesta presupune că ești/ ai devenit în mod autentic preocupat de interlocutor și nu este doar o activitate care sa alunge plictiseala. și cum prea puțini fac conversație de dragul ei, la un moment dat, cu tact, poți introduce scopul pentru care ai abordat persoana respectivă. momentul ales este o opțiune personală. de evitat: interogatoriul - cum te cheamă, câți ani ai, cu ce te ocupi, unde ți-e poza etc. dacă vrei să confirmi autenticitatea datelor scrise deja în profil, poți folosi un mix de întrebări deschise și închise și informații despre propria ta persoană (e de preferat să oferi, înainte să ceri, vei avea automat un avantaj relațional).
încheierea: de la situație la situație, poți avea o conversație reușită, care va continua în altă zi sau poți doar saluta. sunt foarte dese situațiile care rămân în coadă de pește, pentru că interlocutorii nu au primit răspunsurile pe care le așteptau. regulile de politețe spun că cel care pleacă primul, salută.

Beauty says: succes!

 
Beauty says © 2008 Template by Exotic Mommie Illustration by Dapina